KONDITOREJAS IZSTRĀDĀJUMI


KONDITOREJAS IZSTRĀDĀJUMI izgatavošanai izmanto cukuru, medu, augstākā labuma miltus, augļus, ogas, riekstus, pienu un tā produktus, augu eļļu, taukus, olas, kakao, kafiju, alkoholiskus dzērienus (vīnu, rumu, liķieri, konjaku), garšvielas, aromātiskās vielas, pārtikas krāsvielas, želatīnu. Pēc izejmateriāla un apstrādes veida KONDITOREJAS IZSTRĀDĀJUMI iedala cukura izstrādājumos (karameles, konfektes, šokolādes un kakao izstrādājumi, pastila, marmelāde, halva, īrisi) un miltu izstrādājumos (cepumi, biskvīti, vafeles, kēksi, kūkas, tortes). KONDITOREJAS IZSTRĀDĀJUMI ir ļoti daudz ogļhidrātu un tauku, maz olbv., minerālvielu, vit. (KONDITOREJAS IZSTRĀDĀJUMI ķīm. sastāvu un enerģētisko vērtību ↑ raksta uzturs 8. tabulā). Lielāka uzturvērtība ir KONDITOREJAS IZSTRĀDĀJUMI, kuros ir medus, iesala ekstrakts, glikoze, piens vai tā produkti, rieksti, jo tajos ir bioloģiski aktīvas vielas un pilnvērtīgas olbaltumvielas. Diētiskajiem KONDITOREJAS IZSTRĀDĀJUMI ir citāds ķīm. sastāvs. Diabētiskajos KONDITOREJAS IZSTRĀDĀJUMI cukurs aizstāts ar sorbītu vai ksilītu. Anēmijas slimniekiem paredzētajiem KONDITOREJAS IZSTRĀDĀJUMI pievieno hematogēnu, lai palielinātu olbv. un mikroelementa dzelzs devu. Slimniekiem, kam traucēta vairogdziedzera darbība, kā arī vecākiem cilv. ir ieteicami KONDITOREJAS IZSTRĀDĀJUMI ar jūras kāpostiem, kas satur jodu u.c. mikroelementus, algīnskābi. KONDITOREJAS IZSTRĀDĀJUMI labi sagremojas un izmantojas organismā; to sekmē arī patīkamais izskats, labā smarža un garša. Uzturā izmantojami gk. desertam. KONDITOREJAS IZSTRĀDĀJUMI ir liela enerģētiskā vērtība, tāpēc tos ērti lietot ekskursijās, pārgājienos, kā arī pēc lielas fiz. slodzes ātrai enerģijas atjaunošanai; nav ieteicami cilvēkiem ar palielinātu ķermeņa masu. Ārstn. uzturā diētas dažādošanai lieto gk. liesus, sausus cepumus un augļu un ogu izstrādājumus (marmelāde, pastila, zefīrs). Kakao un taukus saturošie KONDITOREJAS IZSTRĀDĀJUMI (šokolādes izstrādājumi, vafeles) ieteicami novājējušiem slimniekiem, kam nav gremošanas traucējumu. KONDITOREJAS IZSTRĀDĀJUMI (gk. cukura izstrādājumu) uzglabāšanas laiks parasti ir 3—6 mēn., ja t 18—20° un relatīvais gaisa mitrums līdz 70% . Ļoti ātri bojājas krēmu saturošās tortes un kūkas; to uzglabāšanas laiks — 12 st., saldēšanas iekārtā — 36 st. Kūkas ar vārīto krēmu pat saldēšanas iekārtā nedrīkst uzglabāt ilgāk par 6 st. Bojātas kūkas un tortes var radīt saindēšanos.
  • Komentāri: 0 no 0

Pievienot komentāru