UZTURA REŽĪMS
ēšanas laiki un dienas uztura devas sadalījums pa atsevišķām ēdienreizēm.
Pareizs UZTURA REŽĪMS nodrošina cilv. organismu ar dzīvības norisēm nepieciešamajām uzturvielām, minerālvielām, vit-iem. Ievērojot noteiktu UZTURA REŽĪMS, izveidojas nosacījuma reflekss un gremošanas traktā noteiktā laikā pastiprinās sekrēcija, rodas ēstgriba, barība tiek labāk sagremota un izmantota.
Veselam pieaugušam cilv. dienas uztura devu ieteicams sadalīt 4 ēdienreizēs ar 4 st. starplaiku. Ja starplaiki garāki, samazinās galvas smadzeņu garozas ierosināmība, pavājinās darbaspējas, var būt galvassāpes, stiprs izsalkums, nogurums (sakarā ar cukura samazināšanos asinīs).
Brokastīs ieteicams uzņemt 25—30% dienas uztura devas. Agrās rīta stundās lietojami ēstgribu rosinoši ēdieni, karsti dzērieni (kafija, tēja, kakao).
Otrajās brokastīs (vai launagā) atkarībā no darba intensitātes un fiz. slodzes jāuzņem 10—25% , pusdienās — 40—50% i vakariņās — 15— 20% dienas uztura devas.
Vakariņās (1 ½ —2 st. pirms gulētiešanas) nav ieteicami olbv-ām bagātie gaļas, zivju, pākšaugu ēdieni, kas uzbudina un rada nemierīgu miegu. Pirms nakts darba vakariņās jāuzņem 25— 30%, naktī — 15—-20% , brokastīs pēc darba — 20%, pusdienās pēc atpūtas — 40—45% dienas uztura devas.
Slimnieka UZTURA REŽĪMS atkarīgs no slimības rakstura (↑ ārstnieciskais uzturs). Atveseļošanās periodā, kad ēstgriba vēl pavājināta, ieteicamas 5, 6, pat 7 ēdienreizes; uzturs jāuzņem nelielās devās.
Nepilnvērtīgs uzturs un UZTURA REŽĪMS neievērošana traucē gremošanas procesu norisi, var būt viens no gastrīta, kuņģa Čūlas un divpadsmitpirkstu zarnas Čūlas cēloņiem. Par UZTURA REŽĪMS bērniem skat. rakstu bērna uzturs.
Pareizs UZTURA REŽĪMS nodrošina cilv. organismu ar dzīvības norisēm nepieciešamajām uzturvielām, minerālvielām, vit-iem. Ievērojot noteiktu UZTURA REŽĪMS, izveidojas nosacījuma reflekss un gremošanas traktā noteiktā laikā pastiprinās sekrēcija, rodas ēstgriba, barība tiek labāk sagremota un izmantota.
Veselam pieaugušam cilv. dienas uztura devu ieteicams sadalīt 4 ēdienreizēs ar 4 st. starplaiku. Ja starplaiki garāki, samazinās galvas smadzeņu garozas ierosināmība, pavājinās darbaspējas, var būt galvassāpes, stiprs izsalkums, nogurums (sakarā ar cukura samazināšanos asinīs).
Brokastīs ieteicams uzņemt 25—30% dienas uztura devas. Agrās rīta stundās lietojami ēstgribu rosinoši ēdieni, karsti dzērieni (kafija, tēja, kakao).
Otrajās brokastīs (vai launagā) atkarībā no darba intensitātes un fiz. slodzes jāuzņem 10—25% , pusdienās — 40—50% i vakariņās — 15— 20% dienas uztura devas.
Vakariņās (1 ½ —2 st. pirms gulētiešanas) nav ieteicami olbv-ām bagātie gaļas, zivju, pākšaugu ēdieni, kas uzbudina un rada nemierīgu miegu. Pirms nakts darba vakariņās jāuzņem 25— 30%, naktī — 15—-20% , brokastīs pēc darba — 20%, pusdienās pēc atpūtas — 40—45% dienas uztura devas.
Slimnieka UZTURA REŽĪMS atkarīgs no slimības rakstura (↑ ārstnieciskais uzturs). Atveseļošanās periodā, kad ēstgriba vēl pavājināta, ieteicamas 5, 6, pat 7 ēdienreizes; uzturs jāuzņem nelielās devās.
Nepilnvērtīgs uzturs un UZTURA REŽĪMS neievērošana traucē gremošanas procesu norisi, var būt viens no gastrīta, kuņģa Čūlas un divpadsmitpirkstu zarnas Čūlas cēloņiem. Par UZTURA REŽĪMS bērniem skat. rakstu bērna uzturs.
Komentāri: 0 no 0