BEZALKOHOLA DZĒRIENI
Plašākā nozīmē BEZALKOHOLA DZĒRIENI ir visi dzērieni, kas nesatur alkoholu vai satur to niecīgā daudzumā (arī kafija, tēja, kakao, minerālūdeņi); šaurākā nozīmē BEZALKOHOLA DZĒRIENI ir atspirdzinoši dzērieni, kas piesātināti ar ogļskābo gāzi. Daži BEZALKOHOLA DZĒRIENI — sulas, sevišķi augļu, ogu un dārzeņu sulas (ja tās pareizi gatavotas un glabātas), — satur daudz bioloģiski aktīvu vielu. Tās veicina arī organisma vielmaiņas procesus. Sulu vērtību nosaka ne tikai C vit. (daudz tā ir upeņu, zemeņu, citronu, apelsīnu, ērkšķogu, jāņogu, tomātu sulā), bet arī organiskās skābes, ēteriskās eļļas, minerālvielas, mikroelementi, pektīnvielas, krāsvielas. Bērzu un kļavu sulas ir mazvērtīgas, tajās ir nedaudz fruktozes, ļoti maz saharozes, maz minerālvielu (vairāk kālija); organisko skābju praktiski nav. Rūgstot sulā rodas ogļskābā gāze, niecīgā daudzumā alkohols un organiskās skābes. Gāzētos BEZALKOHOLA DZĒRIENI (limonāde u.c), kas mākslīgi piesātināti ar ogļskābo gāzi, gatavo no uzlijām, sulām, dažādām esencēm un citronskābes. Uzturvērtības šiem BEZALKOHOLA DZĒRIENI nav. Rīgā ražotais zelteris (nos. cēlies no Vācijas pilsētiņas Nīderzeltersas, kur tas izplūst no dabiskiem avotiem) satur nedaudz nātrija karbonāta, nātrija hlorīda, magnija hlorīda un kalcija hlorīda. Zelteris ne vien ir atspirdzinošs dzēriens, bet arī veicina gremošanas sulu izdalīšanos. Raudzētos atspirdzinošos BEZALKOHOLA DZĒRIENI (iesala dzērieni, kvass, medus dzēriens) iegūst no rudzu vai miežu iesala, medus un dažām sulām. Ogļskābā gāze tajos rodas rūgšanas procesā. Šie BEZALKOHOLA DZĒRIENI satur arī nedaudz (līdz 0,5% ) alkohola. Uzturvērtība neliela.
Komentāri: 0 no 0