jāņogu dz. ogu krūmi. Ziedi nokarenos ķekaros. Auglis — melna vai brūngana oga. Savvaļā aug mitros mežus, krūmājos, gravās, upju krastos tās plaši kultivē. Ievāc ogas (jūl.), lapas (visu vasaru, labāk auga ziedēšanas laikā). Ogas lieto svaigas (gatavo arī ievārījumu, sīrupu, želeju, pastilu, marinādi, atspirdzinošus dzērienus, vīnus, liķierus, konservus) vai žāvē krāsnī (60°), lapas — nojumē vai vēdināmā telpā. Var uzglabāt 1 g. Ogās daudz C vit. (apm. 400 mg% ), kā arī karotīns (0,69 mg% ), P un Bi vit., cukuri, organiskās skābes, miecvielas, pektīnvielas, minerālvielas (daudz kālija, fosfora), lapās daudz C vit. (530 mg% ). Ogu vai lapu novārījumu lieto hipovitaminožu un avitaminožu ārstēšanā, arī par sviedrēšanās, diurētisku un pretiekaisuma līdz. Žāvētas ogas ietilpst vit. tējās.
Komentāri: 0 no 0